Trifle Tipsy Cake met Spekkoeklikeur

Kerst volgens ‘de nieuwe Indische keuken van Jeff Keasberry’

Sayah_Keasberry_Ad_Xmas

Trifle cake is een Engelse cake uit de Victoriaanse tijd en bestond uit custard met slagroom. Door de jaren heen veranderde dit in een in wijngeweekte sponge-cake met custard en fruit. Het is nauw verwant aan de ‘tipsy cake.’ Beide worden gemaakt met alcohol. Ook door de Engelsen in Nederlands Oost-Indisch terechtgekomen. Ongetwijfeld favoriet bij bet-overgrootvader Keasberry. In het kookboek ‘de nieuwe Indische keuken van Jeff Keasberry’ staat Jeff’s Trifle Tipsy Cake – een kruising van beide soorten, waarbij gebruik gemaakt wordt van seizoensvruchten en in dit recept: Spekkoeklikeur van SAYAH. Als je tijd wilt besparen dan kan je custard en cakemix in de winkel kopen. Anders gewoon zelf maken.

INGREDIENTEN
1 cake, in plakjes gesneden.
500 gr vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, bosbessen, perziken SAYAH Spekkoeklikeur
1l slagroom
125 gr basterdsuiker

Voor de custard:
1 eetl bloem
6 eidooiers
600 ml volle melk
1 zakje vanille suiker of 1 theel. vanilla extract

BEREIDING
Voeg voor de custard de bloem bij de eidooiers en klop tot een smeuig mengsel. Breng de melk tegen de kook aan, haal van het vuur. Klop er geleidelijk het eimengsel door om stollen te voorkomen. Zet de pan weer op het vuur, blijf goed roeren en breng langzaam aan de kook. Zet deze pan in een grotere pan met kokend water (au bain-marie) en blijf de custard roeren. Voeg dan de vanille suiker toe. De custard heeft de juiste dikte bereikt als het aan de lepel blijft kleven. Neem je tijd en verhit het langzaam anders heb je kans dat de custard gaat schiften. Je kunt de custard voor gebruik in de koelkast bewaren. Klop de slagroom met de basterdsuiker op tot de gewenste dikte.

Neem een glazen trifle schaal. Leg hierin op de bodem wat plakken cake. Bespreknel met SAYAH Spekkoeklikeur. Leg er dan een lag fruit op. schenk wat custard over het fruit. Leg hierop weer een laag cake met daarop wat fruit en dan een laag custard. Ga door tot alle ingredienten op zijn. Eindig met een laag slagroom en garneer met wat overgebleven vruchtjes en een blaadje mint.

TIP
Varieer met de lagen cake en vruchten. In plaats van alcohol kan ook vruchtensap worden gebruikt.

Meer weten over Jeff Keasberry en zijn kookboek De nieuwe Indische keuken? Klik hier om naar zijn website te gaan.

 

©2014 Jeff Keasberry – De nieuwe Indische keuken