Blog: Ode aan het eiland Bali

Zomerse cocktail met Spekkoeklikeur

Ik ben een Indische Nederlander, mijn familie komt uit Nederlands-Indie. Om precies te zijn van het eiland Sumatra. Met de onafhankelijkheid van Indonesie zijn we naar Nederland gekomen. Later zijn we weleens teruggegaan, maar dan als toerist. Soms om hen die waren achtergebleven op te zoeken. En soms om een van de vele eilanden te (her)ontdekken. Maar telkens eindigden we op dat ene eiland met die vriendelijke bevolking, die mooie cultuur, uitbundige geloof en schitterende natuur. Ik heb het natuurlijk over Bali.

Omlijst met zachte zandstranden en een heldere zee, en ingekleurd met uitgestrekte rijstvelden, woeste jungle en lieflijke dorpjes. Bali is inmiddels een zeer geliefde vakantiebestemming, een waar paradijs voor liefhebbers van zon, zee, lekker eten, cultuur en prachtige natuur.

Bali01

Vakantie op Bali
Een goed startpunt voor een vakantie op Bali is Denpasar, de hoofdstad van het eiland. Een metropool voor Balinese begrippen met de drukte van een stad, waar ook belangrijke culturele bezienswaardigheden te bewonderen zijn. Ontsnappen aan de hectiek kan in Lovina ten noorden van Bali. Kilometers aan verlaten strand en zwemmende dolfijnen voor de kust. Droom weg in het chique Seminyak, bekend om haar hippe cocktailbars, luxe resorts en exclusieve boetiekjes. Een rondreis door Bali betekent ook een bezoek aan Ubud. Ingeklemd tussen de groene rijstvelden vormt dit voormalige kunstenaarsstadje het culturele hart van Bali.

Ode aan Bali. De cocktail Ticket2Bali met spekkoeklikeur
Eenmaal terug in Nederland denken wij nog vaak aan dat mooie land, aan die fantastische vakanties die we daar hebben gehad. Nu de zomer in aantocht is en de temperatuur zo nu en dan omhoog schiet is een heerlijke tropische cocktail met Indonesische smaken en herinneringen aan Bali wel op zijn plaats. De Ticket2Bali is een frisse lichte cocktail met een zachte gember- en spekkoeksmaak. Een cocktail die als aperitief geserveerd kan worden en gewoon bij een heerlijke (zelfgemaakte) rijsttafel gedronken kan worden. Het maakt de gelegenheid nog feestelijker en bijzonder.

Hoe maak je de Ticket2Bali cocktail?

Benodigdheden (2 personen)
2 delen Gin
2 delen SAYAH Spekkoeklikeur
Ginger Ale
Limoen
Verse Munt
Lychee
IJsblokjes

Vul twee grote cocktailglazen met flink wat ijsblokjes en schenk per glas 45 ml SAYAH Spekkoeklikeur en 45 ml gin. Doe wat schijfjes limoen en wat blaadjes munt erbij en vul de glazen af met Gingel Ale. Serveer hetgeen met een vruchtje Lychee aan een prikker, wat takjes verse munt en een rietje erbij. Maak het af met een stukje spekkoek aan een prikker.

Een heerlijk feestelijk recept; de zoete gember smaak en het kleine zuurtje maken deze cocktail tot een ware Indische dorstlesser! Wil je een wat mildere versie, laat dan de gin achterwege.

T2B2016

Over de auteur.
Marc Pieplenbosch is de oprichter van Sayah Drinks. Sayah Spekkoeklikeur is de originele Indische likeur met de unieke smaak van versgebakken spekkoek, naar het recept van Oma Pieplenbosch. Marc is gek op spekkoek en schrijft in deze blog over alles wat te maken heeft met spekkoek, spekkoeklikeur en meer…