Blog: De lekkerste spekkoek maak je zelf

Oma’s spekkoek recept

De lekkerste spekkoek is verse spekkoek, zelf gemaakt. Je bakt hem laag voor laag… Er zijn veel recepten online te vinden over het maken van spekkoek. Zoals bij 24 Kitchen of Smulweb. Elke Indische familie heeft haar eigen ‘geheime’ recept. Hierbij deel ik het recept van mijn oma. De smaak is onovertroffen.

Benodigdheden
15 eieren, gescheiden
500 g roomboter, kamertemperatuur
500 g poedersuiker, gezeefd
175 g bloem, gezeefd
6 tl kaneelpoeder
3 tl kardemompoeder
3 tl anijspoeder
3 tl vanillesuiker
2 tl nootmuskaatpoeder
4 tl kruidnagelpoeder
mespunt zout
Springvorm ± 26 cm ∅, keukenmachine en grote mengkommen
Bereidingstijd ± 5 uur

 

Bereidingswijze
Klop de eierdooiers met de suiker in ± 10 min. tot een lichtgeel, romig en luchtig mengsel dat als een dik massa van de gardes loopt. De massa is in volume verdubbeld.

Klop vervolgens de boter met de mixer minstens 15 min. tot een luchtig en dik-vloeibaar geheel.

Neem een grote, schone (!) kom. Klop de eiwitten in de kom met een snuf zout tot goed stijf.

Neem een grote, flinke kom. Spatel de boter, eiwitten en bloem in delen om de beurt luchtig door het eierdooier-suikermengsel. Doe een derde deel van het beslag in een andere kom, schep alle kruiden erbij en roer het zo luchtig mogelijk om.

Verwarm de oven voor op 175º C. Smeer de bodem van de springvorm in en zet de vorm ± 2 min. in de oven. Neem de springvorm uit de oven, schep er een pollepel wit beslag zonder specerijen in en verdeel het egaal over de bodem van de springvorm. De bodem moet heel dun bedekt zijn met een laagje. Bak de laag in ± 6 min. in het midden van de oven gaar. Strijk voorzichtig een heel dun laagje zachte boter over de eerste spekkoek-laag. Verdeel nu gelijkmatig 1 pollepel bruin beslag met specerijen over de eerste laag en spreid deze gelijkmatig uit met de bolle kant van een lepel. Bak de laag weer ± 6 min. in het midden van de oven. Ga zo door met lagen maken tot het beslag op is, eindig met een witte laag. Let op nu komt het! Schakel na het maken van 6 lagen de onderste verwarmingselement uit. Mocht nu de bovenwarmte te hoog worden, zet de spekkoek dan iets lager in de oven en haal telkens bij elke laag de koek er 1 min. eerder uit. Let op! De lagen mogen géén krokant korstje krijgen.

Als het beslag op is en je bent geëindigd met de witte laag, dan is de lekkerste spekkoek klaar. Laat de koek vervolgens afkoelen.

Pro-tip; Oma deed bij het maken van het bruine beslag ook weleens een flinke scheut van haar Spekkoeklikeur erbij. De alcohol verdampt, maar de smaak wordt net iets intenser. Interesse in Sayah Spekkoeklikeur, klik hier.

 

Het recept van oma's spekkoek

 

Over de auteur.
Marc Pieplenbosch is de oprichter van Sayah Drinks. Sayah Spekkoeklikeur is de originele Indische likeur met de unieke smaak van versgebakken spekkoek, naar het recept van Oma Pieplenbosch. Marc is gek op spekkoek en schrijft in deze blog over alles wat te maken heeft met spekkoek, spekkoeklikeur en meer…