Blog: Hoe maak je Indonesian Coffee?

Restaurant Klaas weet hoe.

Afgelopen week ben ik op uitnodiging van Niek Groen naar Uitgeest geweest en heb in het cafe restaurant Klaas de lekkerste Indonesian Coffee mogen proeven!

Restaurant Klaas is een mooi, gezellig en sfeervol cafe restaurant, midden in het dorpse Uitgeest net onder Alkmaar Niek Groen en Jos Keijsper runnen samen dit aardige etablissement, waarbij Niek gastheer is en Jos in de keuken staat. Niek leerde het klappen van de zweep bij onder meer De Librije en De Bokkedoorns en was meesterschenker bij De Nederlanden. Jos Keijsper heeft zijn ervaring opgedaan bij onder meer La Rive en Chapeau! En zorgt hij ervoor dat alles op rolletjes loopt.

Meesterschenker Niek nodigde mij uit om nader kennis te maken en om in zijn bewoordingen te spreken: ‘de echte, originele bereidingswijze waarop Indonesian Coffee dient te worden gemaakt’ – te aanschouwen.

Bereidingswijze
Als eerste wordt de Sayah Spekkoeklikeur op temperatuur gebracht en in een kleine schenkkan voorzien van een dubbele espresso. Niek schenkt alle koffie specials aan tafel bij de gasten, zo ook mijn Indische koffie variant. De drank wordt in een mooi wijnglas geschonken. Vervolgens wordt er vers geklopte lobbige (!) slagroom aan toegevoegd. De slagroom wordt met behulp van een lepel voorzichtig aan het oppervlakte van de koffie met likeur toe vertrouwd. ‘Op deze wijze proef je in de juiste verhouding de koffie (met likeur) en de room. En kan je ze ook los van elkaar onderscheiden, wanneer je een slok neemt’, aldus Niek.

Cafe restaurant Klaas
Klaas is dorps, Hollands en stoer met een hoofdstedelijk allure. Dat met name terug te zien is aan de kaart. Met gerechten als …. En …. Het restaurant beschikt over een uitgebreide drankenkaart waarbij zij namelijk graag Gin-tonics, likeuren, cocktails, natuurlijke frisdranken, speciaal bieren en topwijnen serveren. Als men in Uitgeest en omstreken kan zeggen: ‘We hoeven niet meer naar de stad voor dat speciale drankje’, is de missie van Niek en Jos geslaagd. We komen snel terug.

Recept Indonesian Coffee
Indonesische koffievariatie met spekkoeklikeur. Naast Irish Coffee, Spanish Coffee, French Coffee, etc staat steeds vaker Indonesian Coffee op de kaart bij menig cafe en restaurant. Indonesian Coffee is de koffie variatie met SAYAH Spekkoeklikeur! Zelf Indonesian Coffee maken? Dit is wat je nodig hebt.

– Verse koffie (dark roast, Indonesian blend) dubbele espresso
– SAYAH Spekkoeklikeur 1 deel
– Suiker (optioneel)
– Slagroom (vers geslagen lobbig)
– Je mooiste wijnglas

Klaas_Indonesian_Coffee

Over de auteur
Marc Pieplenbosch (47) is de oprichter van Sayah Drinks. Sayah Spekkoeklikeur is de originele Indische likeur met de unieke smaak van versgebakken spekkoek, naar het recept van Oma Pieplenbosch. Marc is gek op spekkoek en schrijft in deze blog over alles wat te maken heeft met spekkoek, spekkoeklikeur en meer…