Blog: Healthy Spekkoek maken

Gezond cheaten
We willen genieten van het leven, er zoveel mogelijk uithalen, live your life to the max maar dan wel op een gezonde, verantwoorde manier zodat we hopelijk gezond oud worden en nog lang in die fijne spijkerbroek passen.

Ik voel mij beter wanneer ik minder suikers binnenkrijg. Sinds kort hanteer ik de 80/20-regel! Doordeweeks eet ik zoveel mogelijk gezond, veel groenten, beetje vis, ik probeer vegetarische gerechten uit, drink veel water en thee. In het weekend mag ik “cheaten”! Heerlijk een beetje zondigen. Al vind ik het dan wel zonde om mezelf vol te stoppen met slechte dingen dus probeer ik zoveel mogelijk gezond te snoepen. Het voelt alsof ik flink over de scheef ga en toch hou ik de kilo’s in bedwang.

Ik ben dol op indisch, het eten, de kruiden, de mensen, het land en uiteraard spekkoek!
Daardoor heb ik een probleem, waar ik inmiddels ook een oplossing voor gevonden heb!
In de standaard spekkoek zit heel veel suiker. Jullie hebben eerder kunnen lezen hoe ik spekkoek maak naar recept van mijn oma. Maar er is ook een superlekkere, healthy variant! Spekkoek met minder suiker maar nog steeds om je vingers bij af te likken.

 

Benodigdheden
125 gram gezeefde bloem
400 gram roomboter
250 gram kokosbloesemsuiker
2 vanillestokjes
10 eieren (gesplitst)
3 eetlepels kaneel
4 theelepels anijspoeder
2 theelepels kardemompoeder
2 theelepels kruidnagelpoeder
2 theelepels nootmuskaat
1 eetlepel kokosolie
klein beetje zout
voorverwarmde ovengrill, bakpapier, springvorm en (hand)mixer

 

Bereidingswijze
Klop de boter, de kokosbloesemsuiker en het merg van de vanille met een mixer tot een romig geheel.
Klop één voor één de eierdooiers door dit geheel
Klop de eiwitten stijf met de mixer in een kom die vetvrij is (zorg dat er mooie schuimtoppen ontstaan)
Spatel de eiwitten door het botermengsel, doe dit voorzichtig en zo luchtig mogelijk
Spatel de bloem met een beetje zout door het beslag en verdeel het beslag in twee delen

Meng door een helft de kaneel, anijspoeder, kardemompoeder, kruidnagelpoeder en nootmuskaat en zet de ovengrill aan.

Bekleed de bodem van een springvorm met een stuk bakpapier en smeer de kokosolie op de randen
Schep 3 eetlepels donkerbruin beslag (het deeg met de kruiden) in de vorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel. De uitdaging is een laagje aan te brengen die niet dikker is dan 3mm!

Zet de springvorm 4 minuten onder de grill. Neem het blik uit de oven en verdeel 3 eetlepels lichtbruin beslag over de eerste laag, weer gladstrijken en weer 4 minuten onder de grill.

Blijf het beslag om en om aanbrengen en eindig met een donkere laag.

Laat de springvorm nog 10 minuten in de oven staan en zet de klep open. Daarna buiten de oven verder laten afkoelen. Altijd spannend om te ontdekken of je laagjes goed gelukt zijn.

 

Ik vind het zeker de moeite waard om hiervoor een paar uur in de keuken door te brengen! Ga je het ook een keer uitproberen? Ik ben erg benieuwd wat jij van de smaak vindt.

Geen zin om spekkoek zelf te maken dit keer? Wellicht is het festival der zoete verleidingen iets voor je. Hier vind je allerlei zoete varianten van ambachtelijk bereide sambal, spekkoek, indische cakejes en oosterse kookboeken. Eet smakelijk en veel plezier als je gaat!

Healthy Spekkoek

Over de auteur
Marc Pieplenbosch is de oprichter van Sayah Drinks. Sayah Spekkoeklikeur is de originele Indische likeur met de unieke smaak van versgebakken spekkoek, naar het recept van Oma Pieplenbosch. Marc is gek op spekkoek en schrijft in deze blog over alles wat te maken heeft met spekkoek, spekkoeklikeur en meer…