Blog: Waar koop je de lekkerste spekkoek

Gek op spekkoek

Ik weet me nog te herinneren dat vroeger bij de koempoelans (bijeenkomsten) en tijdens verjaardagen van oma, ooms of tantes de gespreken regelmatig over spekkoek gingen. Als kind hoorde ik de volwassenen het hebben over ‘wie de lekkerste spekkoek maakt en volgens welk familierecept’. Wellicht door een gebrek aan tijd of puur uit gemak, veranderde geleidelijk de telkens wederkerende discussie in ‘waar koop je de lekkerste spekkoek’.

Spekkoek_kopen

Spekkoek kopen
Anno nu is de aanschaf van een spekkoek eenvoudig. Je vindt de Indische koek bij iedere zelf respecterende toko en op elke pasar malam. Leveranciers zoals Jem’s Koeken en de Sambalshop zijn inmiddels een begrip aldaar geworden.

Wanneer je de dagelijkse boodschappen gaat doen en daarbij een spekkoek wilt aanschaffen kom je al snel bij de slager of bij de supermarkten zoals AH, Sligro, C1000, Jumbo, etc. terecht. Absolut niets mis mee. Alleen zijn deze nooit zo lekker als een echte zelfgemaakte.

Spekkoek op bestelling
Gelukkig biedt internet hoop. Online zijn er diverse (kleine) initiatieven te vinden waarbij het hart van de spekkoekliefhebber sneller gaat kloppen. Verse gebakken spekkoek op bestelling gemaakt. Eenvoudig via webshop of social media te bestellen. Waarbij de koek kan worden toegestuurd of u haalt het bij de maker zelf op.

Tante Donie
Deze spekkoeken zijn door echte diehards zelf gebakken volgens authentiek geheim familierecept. Een voorbeeld hiervan zijn de spekkoeken van Tante Donie, waar Jeanette de Boer-Smith volgens het recept van haar wijlen moeder, bij velen beter bekend als Tante Donie de koeken maakt.

Tjemaralaan 14
Een ander voorbeeld zijn de spekkoekkoeken van Tjemaralaan 14, waar Marc Tierolf zijn overheerlijke koeken maakt naar het recept van zijn overgrootmoeder ‘Oma Miet’ die een winkel had in het Jakarta van Nederlands-Indie op Tjemaralaan 14. Bij Marc zijn de spekkoeken ook gewoon via Facebook te bestellen.

Tjemaralaan 14

Toko Lo
Een ander goed voorbeeld zijn de verse spekkoeken van Toko Lo, de Indische banketbakker Lola van Ruler maakt net als de twee bovengenoemden vanuit huis haar gerechten. Waarbij de versgebakken spekkoek natuurlijk niet ontbreekt.

Ik en veel andere mensen, waarmee ik de liefde voor spekkoek deel vinden de zelfgemaakte spekkoek altijd het lekkerst! Het kost wel wat tijd, maar het verschil is er, als je het goed doet zeker! Maar heb je geen tijd of wil je gewoon niet zelf in de keuken staan om deze lekkernij te maken, dan is er inmiddels op vele wijze aan onze traditionele Indische koek te komen. Aan u de keuze. En over smaak valt niet te twisten.

 

Over de auteur
Marc Pieplenbosch (47) is de oprichter van Sayah Drinks. Sayah Spekkoeklikeur is de originele Indische likeur met de unieke smaak van versgebakken spekkoek, naar het recept van Oma Pieplenbosch. Marc is gek op spekkoek en schrijft in deze blog over alles wat te maken heeft met spekkoek, spekkoeklikeur en meer…