Blog: In Utrecht zeg je Spekuk!

Averechts Indonesisch

We zijn in Utrecht en bezoeken de Drieharingstraat. Het horecastraatje wat zit ingeklemd tussen het Vredenburg en de Oudegracht. De straat zit op korte loopafstand van het station. Hier kun je heerlijk internationaal eten en een opvallende naam hiertussen is Spekuk, waar je Indonesisch kan eten, maar dan in een modern jasje.

 

Averechts Indonesisch

Genieten van de rijke Indonesische eetcultuur, maar zonder de ouderwetse handleiding die erbij hoort. Dat is Spekuk in een notendop. Na vier jaar De Garde, een klein huiskamerrestaurant gericht op de Franse keuken, besloot eigenaresse en chefkok Jitske Jongedijk begin 2016 het roer om te gooien. Ze wilde terug naar haar Indonesische roots, maar dan wel op een eigentijdse manier. Spekuk combineert daarom gelaagde Indonesische gerechten met Hollandse nuchterheid.

Restaurant Spekuk is een kleine, maar fijne zaak, waar je snel even kunt binnen lopen voor een sate en een lekker rijstgerecht. Maar ook als je uitgebreid wilt dineren valt er genoeg Indonesisch lekkers te beleven.

De gerechten zijn gemaakt met lokale producten, zo is de vis op vrijdag van de markt om de hoek. Er wordt gekookt volgens recepten van oma en met eigen variatie & inspiratie; ‘koken volgens eigen eiland’. De gerechten zijn puur van smaak zonder E-nummers of standaard bouillonblokjes.

Spekuk01

De Rames centraal gezet

Spekuk heeft een gevarieerde kaart die regelmatig wisselt en alles draait om de Rames, wat ‘door elkaar scheppen’ betekent. Je mag zelf een selectie maken van de vis- vlees- en groentegerechten. Vooraf kies je tussen zes verschillende voorgerechten. De rijsttafel bestel je in verschillende groottes. Je kunt tot wel zeven verschillende bijgerechten bestellen. De sate mag natuurlijk niet ontbreken, bijvoorbeeld de kambing (van geit) of de garnalenversie.

En na afloop drink je koffie geserveerd met een plakje versgebakken spekkoek, of nog beter: Indonesian Coffee met Sayah Spekkoeklikeur.

Spekuk03

Over de auteur

Marc Pieplenbosch (47) is de oprichter van Sayah Drinks. Sayah Spekkoeklikeur is de originele Indische likeur met de unieke smaak van versgebakken spekkoek, naar het recept van Oma Pieplenbosch. Marc is gek op spekkoek en schrijft in deze blog over alles wat te maken heeft met spekkoek, spekkoeklikeur en meer…